Fires, Festes i Mercats

Sant Antoni. És el dia 17 de gener. A Porreres els foguerons es fan el dissabte de Sant Antoni en que diferents entitats o associacions, bars-restaurants o grups de veïnats per barriades fan el seu pròpi fogueró al carrer. El divendres abans, les associacions de pares i mares dels dos col·legis del poble fan el seu fogueró al costat del Molí de n’Amengual.

Carnaval: El dissabte de Carnaval a Porreres es celebra sa Rua amb desfilada de disfresses i ball. El dimarts es fa la “Cataracta Mundi”, enterrament d’un ninot que simbolitza el carnaval; és una processó de gent endolada acompanyada per la banda municipal i acaba amb una torrada de sardines.

Diumenge de l’Àngel, Pancaritat a Monti-sion. Coneguda a Porreres com la “Festa de Monti-sion”, és el dia en que la gent sol pujar a peu al santuari, on es fan actes religiosos i populars. Tradiconalment, com es fa a molts altres pobles, en aquestes romeries els veïnats aprofiten per a menjar les darreres de panades de pasqua.

Fira musical. Des de 2006 se celebra cada dos anys el tercer diumenge de maig. A 2015 se celebrarà el dia 17/5. 1.430 metres quadrats d’exposició i venta de productes relacionats amb la música i múltiples actuacions musicals.

 

Fira d'oportunitats: Organitzada per l’Associació de Comerciants i Empresaris de Porreres des de 2010, se celebra en dues ocasions en el decurs de l’any: una al mes de febrer i l’altra pel setembre. Els comerços i empreses de Porreres venen els seus productes a preus rebaixats.

Diada Ecològica: Dins el mes d’abril, amb l’arribada dels primers dies bons de la primavera, Porreres acull una Diada Ecològica organitzada per l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Porreres.

Fira de l’Albercoc: A l’any 2013 va néixer aquesta mostra entorn al fruit porrerenc per excel·lència. La mostra se celebra un dissabte horabaixa del mes de juny. El dia exacte s’elegeix segons el grau de maduració del fruit ja que cap temporada és igual. La Fira comença a lñes 18’00 hores i a banda de poder comprar albercocs de les diferents castes, els vissitants poden degustar diferents plarts dolços i salats que preparen els bars i restaurants del poble. Es fa un concurs popular de coques i dolços amb albercoc i un altre de xepar albercocs. Hi ha actuacions de balls tradicionals entre altres activitats paral·leles a la mostra.

Mitja Marató & 10 Kms: Cursa que se celebra el segon cap de setmana de novembre. A 2014 s'ha celebrat la III edició. Hi participen més de 600 esportistes d'arreu de tota l'Illa.

Sant Roc. Dia 16 d’agost. És el patró de la vila. Les festes duren devers 8 dies d’activitats diverses: cercaviles, concursos, balls, actes religiosos i la “Torrada Popular”. Amb motiu d’aquestes festes patronals, Porreres acull al parc de n’Hereveta alguns dels concerts i verbenes amb més renom i més esperats de l’estiu de Mallorca.

Revetlla de les Verges. La banda de música recorre les cases on viuen nines. 

Fira de Tardor: Se celebra el segon diumenge després de la festivitat de Sant lluc, a finals del mes d’octubre i puntualment el primer diumenge de novembre. Any rera any, aquesta fira s’ha consolidat com una de les més concorregudes de Mallorca. A banda d’una mostra de la força del teixit empresarial, comercial i artesanal local. És una diada de caràcter festiu en la qual el poble s’omple de parades d’artesania, d’animals, de maquinària agrícola, vehicles. La setmana abans i les posteriors de la Fira i sobretot el mateix cap de setmana, el poble acull múltiples actes i activitats lúdiques, festives, culturals i artístiques. Des de fa anys, el divendres abans del diumenge de la mostra, la Denominació d’Origen Pla i Llevant, amb seu al molí de n’Amengual de Porreres, celebra un Tasta Vins molt animat. El dia de la Fira és un bon dia per conèixer les delicies gastronòmiques que ofereixen els bars i restaurants del poble amb els típics variats o ja anar a tastar els llocs on fan cuina més selecte.

Firó: L’endemà de la Fira Porreres celebra el seu Firó. És una mostra més familiar on la majoria d’estants són d’empreses i comerços de Porreres tot i que en queden alguns del dia abans. És un bon dia per conèixer l’esmentada riquesa empresarial i comercial local de forma més tranquila i relaxada.

Mercat Setmanal: El dimart és el dia de la setmana en que Porreres celebra el seu mercat setmanal. La Plaça de la Vila, l’Avinguda Bisbe Campins, el carrer de l’Hospital i part del Pou Florit acullen aquest mercat.