El projecte "Nous Albercoquers" posa en valor la fructicultura ecològica de Mallorca

28-Febrer-2018

La batlessa de Porreres, Francisca Mora; el tècnic de l'Associació de Producció Agrària de Mallorca (Apaema), Miquel Serra i el productor Pep Barceló, han presentat avui la memòria del projecte "Nous Albercoquers", un projecte que s'ha realitzat el darrer any i mig i que tenia com a objectiu revitalitzar el sector de la fructicultura al terme de Porreres i, especialment, l'albercoc del municipi.

La conclusió principal d'aquest projecte és que la fructicultura ecològica de Mallorca té futur i pot competir amb la de la península: "A través d'una marca o distintiu de qualitat del produït a Mallorca, podem seguir defensant el producte d'aquí i practicar una agricultura més respectuosa", ha explicat Serra. En aquest sentit, ha enraonat que "la fruita ecològica que arriba de la península, la podem fer aquí perfectament".

Amb "Nous Albercoquers" s'han atès 8 noves quarterades de fruiters, la majoria albercoquers, i hi han participat 7 productors dels quals 4 han acabat tot el projecte.

Un d'ells ha estat el productor Pep Barceló, qui ha sembrat 500 albercoquers de noves varietats i que ha reconvertit tota la seva producció a ecològic.  Explica que "a la pagesia li és impossible combatre amb tot el que arriba de la península si no és fent alguna cosa diferent i un dels camins és fer-ho ecològic, perquè a Mallorca no hi ha quasi ningú que faci fruita ecològica i, entre els clients, de cada vegada hi ha més gent conscienciada amb el producte natural".

Pel que fa als albercocs de Porreres, Barceló ha estat clar: "Els productors professionals ens hi hem de posar perquè no sigui, com és ara, una cosa de pagesos jubilats, o desapareixerà".

Des d'Apaema, Miquel Serra vol llançar un missatge per a encoratjar a futurs nous fructicultors ecològics: "Sembla que fer fruiters és molt difícil però una vegada que has fet un bon disseny i has escollit adequadament les varietats, amb un seguiment tècnic regular la viabilitat queda garantida".

De fet, "Nous Albercoquers" ha consistit bàsicament a oferir assessorament tècnic a les noves plantacions de fruiters i a les existents, en actiu i introducció de pautes agroecològiques i suport a la reconversió a l'agricultura ecològica en finques de producció convencional.

Per la seva banda, la batlessa de Porreres, Francisca Mora, ha destacat "la importància d'aquest projecte per a fomentar noves maneres de cultivar albercoquers i les noves varietats del nostre fruit estrella". Ha agraït la tasca de la Cooperativa Agrícola de Porreres i d'Apaema.