L'Ajuntament llança el projecte "Nous Albercoquers" per donar un impuls al sector fructicultor local

31-Març-2016

El proper dilluns dia 11 d’abril (20 hores a la Sala Polivalent) se celebra a Porreres un acte públic per donar a conèixer el projecte “Nous Albercoquers”, un projecte que pretén donar un impuls a la fructicultura del municipi i, en especial, al producte estrella, l’albercoc de Porreres. Es tracte d’un projecte impulsat per l’Ajuntament i l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), amb seu al municipi. 

Davant el declivi continu del cultiu de l'albercoc al municipi, l'ajuntament de Porreres llença el projecte «Nous albercoquers» per trobar mesures que frenin aquest abandonament. 

El municipi de Porreres és tradicionalment un punt geogràfic d'importància pel que fa al cultiu de fruiters, en especial el cultiu de l'albercoquer. Les seves característiques agroclimàtiques, molt adequades per als fruiters, han marcat el desenvolupament durant el segle XX d'una indústria al voltant de l'albercoc, sostinguda també per la tasca de la Cooperativa agrícola de Porreres. Entrats al segle XXI, la desaparició d'arbres, els baixos preus de l'albercoc i l'envelliment del sector agrari fa necessari un nou impuls als fruiters amb un enfocament més modern i d'aposta per l'agricultura ecològica.

Si bé és cert que per una banda la producció i venta presenta problemes a resoldre, també ho és que existeix carència de fruita dolça ecològica al mercat de l'illa, del que hi ha molta demanda actualment i s’ha d’importar des de la península i l’estranger. Per tant, la producció de fruita i albercoc de qualitat té potencial i s'han de cercar les opcions de viabilitat.

El projecte «Nous albercoquers» pretén donar un impuls a la fructicultura de Porreres, aprofitant el recolzament d’Andreu Vila, tècnic agrícola amb molta experiència de camp a Catalunya. Amb el seu suport se volen tirar endavant experiències pràctiques a finques ubicades al municipi de Porreres, tant de fruiters en actiu com noves plantacions.

La finalitat és millorar la rendibilitat i la comercialització de l'albercoc i els seus elaborats. 

Així mateix, aquestes experiències vendrien recolzades i validades per l'Institut de recerca i formació agrària i pesquera de la Conselleria d'Agricultura, a través de la seva designació com a finques experimentals. Aquests assajos seran acordats per part del pagès i el tècnic, cercant assegurar uns objectius de recerca sense comprometre la productivitat.

No és requisit tenir la finca inscrita dins Agricultura ecològica, però totes les experiències que es duran a terme seran amb pautes d'una agricultura sostenible. 

El període del projecte serà entre juliol de 2016 i desembre de 2017.

Per tal d'explicar el projecte al sector, se convoca als interessats a una xerrada dia 11 d'abril a la Sala Polivalent, c/ de'n Veiet, 17, Porreres (davant correus), a les 20h.